MI A GYŰRŰMÉRETEM?


Hogy kinek mi a megfelelő gyűrűméret és hogyan állapítsuk meg, hogy mekkora gyűrűt válasszunk, az alábbiak szerint tehetjük meg.

ELSŐ MEGOLDÁS

Egyszerűen lemérhetjük magunk is a gyűrűméretünket a következőket kell hozzá tenni:
Vágjunk egy kb. 5-6 mm vastagságú papírcsíkot és szorosan tekerjük vele körbe a kérdéses ujjat vagy akár az egyik kedvenc gyűrű belsejét majd egy vonalzó segítségével mérjük le a kapott hosszt!

Mire figyeljünk méréskor?

Az ujjunk méretét átlagos szobahőmérsékleten mérjük, mert melegben az ujj megduzzad, hidegben pedig akár 1-2 számot csökkenhet a mérete. Napszakonként is változhat az ujjméret, de a kezet igénybe vevő fizikai munka is befolyásolhatja. Legjobb, ha minél többször mérünk!

A megfelelő méretű gyűrű az ujjra fölhúzáskor könnyen „olajozottan” csúszik fel, lehúzáskor viszont „megakad” nehezebben vehető le. Ez azért fontos, mert egy kézmosásnál, ha vizes a kéz könnyebben csúszik le a gyűrű, így véletlenül elhagyhatjuk, ha nem megfelelő a gyűrű mérete.

A rendeléskor figyelembe kell venni milyen széles, illetve milyen a belső kialakítása a vásárolni kívánt gyűrűnek, lehet egyenes (lapos), vagy ún. komfortos (belül domború). A komfortos (belül domború) belső kialakítású gyűrű választása esetén kisebb kell hogy legyen, mert a domború kialakítás miatt könnyebben lecsúszik az ujjunkról.

MÁSODIK MEGOLDÁS

Egy éppen hordott, megfelelő méretű gyűrűnek egy tolómérő segítségével mérje le a belső átmérőjét, és keresse ki a lenti mérettáblázatból a mért átmérőhöz tartozó kerület szerinti méretet. Ebben az esetben a gyűrűnek teljesen kereknek kell lennie!

A használt, deformálódott gyűrűknél több méréssel különböző értékeket kaphatunk. Semmiképpen se próbálkozzon vonalzóval vagy mérőszalaggal, mert ezekkel nem lehet pontosan mérni! A gyűrűméretek közötti különbségek csupán tizedmilliméterek, így egy pontatlan mérőeszközzel akár több számot is tévedhet és nem lesz jó a rendelt gyűrű az ujjára.

HARMADIK MEGOLDÁS

Ha ékszerboltban járunk, mindenképpen célszerű feljegyzetelni a méretet, amit helyben gyűrűmérő sor segítségével néznek meg, mert a későbbiek folyamán hasznos lehet, esetleg kedvesünk tudtára is adhatjuk, megkönnyítve ezzel a helyzetét, ha gyűrűt szeretne vásárolni számunkra.